onsdag 18. november 2009

Rolf Groven, Ubåt i Hardanger


Rolf Groven er en norsk kunstner som har laget mange malerier. De fleste av hans malerier er inspirert av andre malerier, og mange av disse er fra romantikken. Ofte forandrer han motivet til noe som foregår i nåtid, eller til noe som kommer til å skje i framtiden. Disse forandringene henger sammen med hans kritiske syn på samfunnet som for eksempel global oppvarming og forurensing.

I dette vedlagte bildet har han tatt inspirasjon fra Tidemands og Gudes bilde; Brudeferd i Hardanger. Han har byttet om robåten med krigsskipsvrak, og stavkirken med styrtet fly, og båthusene ved kaien har han byttet ut med et moderne bygg med radiosender på taket. I himmelen kan vi også se røyksky etter fly. En annen ting som jeg også legger merke til er fargene. I det originale bildet er fargene varme, mens i Grovens versjon bærer bildet en kjølig stemning; fargene er kalde. Utenom disse forandringene, ser bildet nokså likt ut.

Det er tydelig å se hans budskap i dette bildet, han prøver å illustrere hva krig fører med seg, og generelt hvordan den moderne verden oppfører seg. Restene etter krigen ligger nå og forurenser i det som har vært et vakkert landskap. Jeg får et inntrykk av at han ser på krig som at ødelegger samfunnet mange steder, ikke bare naturen men også kulturer og mennesker, og dette vil han uttrykke gjennom kunst.

Jeg synes denne formen for kunst er nyttig, for Groven understreker temaet med nettopp det å forandre et klassisk, nasjonalromantisk bilde. De fleste har sett bildet "Brudeferd i Hardanger" og tenker på dette som et erkenorsk, vakkert bilde. Når noen så ser det samme bilde, men med sunkne skip og styrtede fly, vil de definitivt legge merke til det, og denne kontrasten vil muligens få dem til å tenke over budskapet Groven prøver å uttrykke. Rolf Groven har også en annen versjon av dette bildet. Her er det et sunkent skip, søppel og siloer som preger bildet, og dette uttrykker med forurensing enn krig. Personlig synes jeg Grovens malerstil er interessant og stilig. Han har mange andre bilder som tar opp samfunnskritikk, og jeg er enig med mye av det han vil uttrykke. Jeg liker kontrasten mellom det nasjonalromantiske og det røffe og moderne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar