mandag 30. november 2009

Propagandakunst



Dette er propagandaplakater av kinas kommunistleder Mao. Mao var leder i hele 41 år, fra 1935 til hans død i 1976. Som vi ser blir Mao framstilt på en meget positiv måte, og som en stor leder. På begge plakatene har han lys bak seg, akkurat som en Gud. Mao er plassert øverst, og størst, for å vise hans stilling; han er lederen over folket. Under Mao er folket, og på begge plakatene jubler de og hyller han. Folket blir framstilt som fornøyde med sterkt pågangsmot for å opprettsholde Maos styre. I propagandaplakater blir ofte innbyggerne, folket, framstilt. Disse blir framstilt som fornøyde og sterke. Dette er et virkemiddel for å prøve å vise hva politikken gjør med samfunnet; og da vil de selvfølgelig framstille det positivt. Og det er nettopp dette som gjør at det blir en propagandaplakat; de skal overbevise og få menneskene til å ta stilling til saken.

Propaganda er i dag for mange et negativt ladd ord, nettopp på grunn av dens virkning for store partier/styreformer som nazismen og kommunismen. Disse ble store på grunn av propagandavirksomheten. Gjennom reklamer, plakater og taler ble menneskene manipulert til å tro at politikken var bra for samfunnet, at det var det beste alternativet, men i stedet foregikk det massemord og elendighet.

I kina i dag, er Mao for mange fortsatt en viktig og stor mann. De ser opp til han for de lyse sidene hans; han gjorde skolene og helsevesenet gratis for alle, og alle fikk arbeid. Fattigdommen gikk også kraftig ned under hans styre, og levealderen steg. De mørke sidene til Mao er derimot ukjent for mange, og det blir heller ikke snakk om de. Dette er på grunn av propagandaens styrke. Det som ikke ble tatt opp i plakatene eller talene var at flere millioner, noe mellom 40 og 70 millioner, mistet livet på grunn av hungersnød (som Mao førte til) og henrettelser.

Selv om Propaganda er et negativt ladd ord for mange, er det fortsatt i bruk. Valgkampanjen til Obama besto av blant annet plakater av han, og disse kan sammenlignes med plakater av Hitler, Stalin, Lenin osv. Her er et eksempel:

1 kommentar:

  1. Du har skrevet en meget fin refleksjon omkring propagandaplakatene.God beskrivelse av Mao-plakaten

    SvarSlett