onsdag 21. april 2010

Eigenes kolonihage

Onsdag, 14. april, var klassen i Stavanger for å få et innblikk i hva en kolonihage er. Det var Grete som var guiden vår denne gangen også. Kolonihagen vi besøkte befinner seg på Storhaug og heter Eigenes kolonihage.

Oppgaven vår var ironisk nok ikke å se på hagene, men hyttene som hørte til. Hyttene til en kolonihage er spesielle, først og fremst fordi de ikke kan være større enn 25 kvadratmeter, men også fordi mange av dem ble bygget for lenge siden og har deretter bare blitt bygget mer og mer ut. Her skal jeg legge ut bildeeksempler på hytter som jeg syntes hadde god eller dårlig byggeskikk. Hagen var med på å bestemme dette.

God byggeskikk:




Fint hage-inngangsparti. Planter har vokst oppover søylen som gjør at det blir mer sammenheng med hytta og naturen. Den brune fargen passer fint inn til det grønne miljøet rundt. Et gjerde er også tilknyttet hytta og søylen. De grønne plantene kommer også igjen i de grønne vinduskarmene.
Her ser vi rett inn i hagen. Hagen er godt ivaretatt, noe som gjør at hytta også ser velstelt ut. Alle fargene går igjen flere steder, og grusveien på bakken skaper en kontrast til alle de mørke fargene. Alt i alt ser det ut som at hytta har blitt godt plantet ned i jorden som resten av omgivelsene.

Her ser vi hytta fra et annet ståsted hvor en kan se litt mer av hagen og framsiden på hytta. Også her ser alt veldig fint ut.

Dårlig byggeskikk:





Det første jeg legger merke til her er den rosa lekehytta som står ute i hagen. Den kunstige rosa fargen og det lyseblå taket passer ikke inn i omgivelsene. Utenom det ser det ikke ut som at hytta er en del av hagen. Den ser ut til å være nybygget, eller i hvert fall nyoppusset, og har fått noen nye vinduer som ikke passer inn i et slikt gammeldags og idyllisk strøk. Den ville sett finere ut hvis hagen også hadde vært bedre stelt. Alle plantene er viltvoksende og grusen er strødd tilfeldig utover. Ved hytta er det også et stort parti med betong hvor de sikkert skal bygge noe. Foreløpig ser dette ikke fint ut.

God byggeskikk:



Hvem skulle trodd at vi skulle finne et lite moderne hus mitt i et slikt strøk. I eksempelet over beskrev jeg hvordan den nyoppussede hytta ikke passet inn i omgivelsene. Selv om denne hytta også er veldig ny og moderne passer den likevel inn. Personlig synes jeg hagen har mye å si, for den er også veldig enkel og har ikke mye viltvoksende.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar