onsdag 23. september 2009

Fair Trade



Fair Trade er et merke, eller med andre ord en organisasjon som er med på å gjøre forholdene til bøndene i den tredje verden bedre. Du støtter denne organisasjonen med å kjøpe produkter som er merket med Fair Trades logo som er vist på bildet ovenfor. I Norge kan du blant annet få kjøpt kaffe, sukker, kakao, juice, bananer, ris, te, sjokolade og så videre. På www.russ.no kan du også få kjøpt russedress med fairtrade-merket på.
58 land i Afrika, Asia og Mellom-Amerika er knyttet til denne organisasjonen, med over en million bønder, og regner du med familien vil over 5 millioner ha nytte av dette systemet.

Fair Trade sørger for at produksjonskostnaden blir dekket, og at bøndene også kan få overskudd. De sørger også for en stabil og lang arbeidskontrakt til bøndene, og bøndene får bedre miljø og arbeidsforhold. Bøndene får også medbestemmelsesrett på arbeidsplassen, og Fair Trade ønsker at kvinner også skal få arbeide.

Organisasjonen ønsker at alle målgrupper skal kjøpe fairtrade-merkede varer. En kan for eksempel kjøpe fairtrade-cola i stedet for Coca Cola, og de som er glad i kaffe kan kjøpe fairtrade-merkede kaffemerker. En må legge ut litt ekstra penger for disse produktene, men husk at 1/3 går til en god sak!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar